Categorii
Articole

Top 5 fonduri de investiții AgTech din lume

Inovația în agricultură este o nevoie bine definită la nivel global. Validarea vine din dimensiunea pieței AgTech care continuă să crească anual în medie cu 8.1%.

Dimensiunea pieței AgTech este în plină creștere

Agricultura continuă să rămână și astăzi un domeniu esențial în activitatea omului. Sursă de hrană și furnizor de materie primă pentru industrie, agricultura se menține ca ramură importantă inclusiv în economia statelor puternic dezvoltate. În ritm cu schimbările actuale, și agricultura se află într-un proces continuu de adaptare, căutând să satisfacă cerințele societății privind sustenabilitatea și creșterea gradului de bunăstare atât al producătorilor, cât și al consumatorilor.

În acest sens, domeniul agriculturii se bucură din ce în ce mai mult de beneficiile tehnologiei și de amploarea inovațiilor, motiv pentru care investițiile în domeniul AgTech sunt în continuă creștere.

Conform analizei experților în studii de piață de la Research and Markets, dimensiunea pieței AgTech în 2018 era de €417 mld, continuând să crească anual în medie cu 8.1% până în 2023, când va ajunge la €614 mld.

În continuare vă prezentăm selecția noastră a top 5 fonduri AgTech luând în considerare numărul de runde de investiții, top realizat prin analiza portofoliului și profilului de pe Crunchbase al fiecărui fond.

Top 5 fonduri de investiții AgTech din lume

  1. AF Ventures

Cunoscut în trecut și ca AccelFoods, fondul american cu sediul la New York a fost înființat în 2013 de către Jordan Gaspar și Lauren Jupiter. Până în prezent AF Ventures a participat la 94 de runde de finanțare în domeniul tehnologiilor din industria alimentară (i.e. „Food and Beverage”), având un portofoliu de 37 de companii. Firma de capital de risc a realizat și 3 tranzații de exit, părăsind acționariatul de la ICONIC Protein, Cocomels și Crunchsters.

  1. Omnivore

Compania de investiții având sediul în Mumbai, Omnivore este în căutare de startup-uri ce vin cu soluții inovative în domenii precum platforme SaaS pentru fermieri, agricultură de precizie, alimente inovative, tehnologii de prelucrare post-cultivare sau biotehnologii. Înființată în 2010 de către Mark Kahn, firma de capital de risc deține un fond în valoare de €105 mil, din care deja au fost realizate 64 de investiții într-un portofoliu de 20 de companii.

  1. Seed 2 Growth (S2G) Ventures

Fondat în 2014, fondul de capital american cu sediul la Chicago a participat la 52 de runde de investiții, având până în prezent un portofoliu impresionant de 48 de companii. În plus, S2G Ventures a demarat și 2 tranzacții de exit din cadrul acționariatului startup-urilor ShopWell și Beyond Meat. S2G Ventures este interesată să investească pe termen lung în companii ale căror produse și servicii se adresează cererii tot mai mari privind alimentația sănătoasă și sustenabilă.

  1. The Yield Lab

Instituția americană de capital, cu sediul la St. Louis, a fost înființată de Thad Simons în 2014. Până în prezent a participat la 37 de runde de investiții, adunând în doar câțiva ani un portofoliu de 42 de companii, realizând și o tranzacție de exit din cadrul RNAgri. Misiunea The Yield Lab este de a susține revoluționarea agriculturii atât prin tehnologii noi, cât și prin educarea celor care activează în acest domeniul, în sensul în care să conștientizeze beneficiile aduse de industria AgTech. 

  1. Syngenta Ventures

Syngenta Ventures este un fond privat de investiții elvețian ce vizează susținerea business-urilor inovatoare din domeniul agriculturii, în special a celor care abordează problema securității și siguranței din industria agroalimentară. Fondată în 2009, Syngenta Ventures este una dintre primele instituții de capital dedicate domeniului agriculturii, iar până în prezent a participat la 36 de runde de investiții deținând un portofoliu de 22 de companii. Firma de capital de risc a realizat și două exit-uri din cadrul startup-urilor Blue River Technology și Marrone Bio Innovations.

În România domeniu AgTech este încă la început, insă fondurile existente încurajează inovația în agricultură. Spre exemplu, Early Game Ventures este unul din fondurile din România care are o secțiune dedicată pentru viitorul agriculturii.

Trăim în era informației unde tehnologia ne permite să comunicăm, colaborăm și dezvoltăm afaceri indiferent de locul, țara sau regiunea în care ne aflăm. Așadar, un business scalabil în AgTech fondat în România va atrage cu siguranță interesul oricărui fond de investiții de pe glob, în special celor din Big 5.

Ai și tu o idee de startup AgTech?

Preînscrierile la prima etapa a incubatorului AgTech TM au început. Oriunde te-ai afla în România, dă frâu liber creativității și înscrie ideea ta. Prima etapă este participarea la Startup Weekend AgTech TM by Agroland.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *