Categorii
Articole

Top 10 cele mai inovative startup-uri AgTech

Startup-urile AgTech caută să realizeze schimbarea de paradigmă ce va contura viitorul agriculturii. În România programul AgTech TM oferă suport tuturor celor care au idei despre cum poate fi inovată acestă industrie.

În ziua de astăzi, când totul este la un click distanță, procurarea hranei a devenit una dintre cele mai nesemnificative activități pe care le realizăm zilnic. Ceea ce nu sesizează însă consumatorul obișnuit este faptul că, de la an la an, provocările din domeniul agricol devin din ce în ce mai complexe și mai dificil de soluționat.

Astfel, unele dintre cele mai problematice aspecte pe care le au de rezolvat agricultorii sunt:

 • fenomenul de deșertificare;
 • epuizarea resurselor naturale;
 • risipa alimentară;
 • creșterea costurilor de producție;
 • reglementările din ce în ce mai stricte și managementul ineficient al terenurilor agricole.

Startup-urile AgTech caută să realizeze schimbarea de paradigmă ce va contura viitorul agriculturii. În continuare vă vom prezenta selecția noastră a celor mai inovative 10 startup-uri AgroTech. 

Top 10 cele mai inovative startup-uri AgTech

 1. Soft Robotics

Soft Robotics dezvoltă sisteme de prindere de tip „gripper” capabile să manipuleze alimentele, inclusiv cele mai delicate fructe sau chiar produse de patiserie și cofetărie. Tehnologia mGrip, care este deja adoptată în aplicații la nivel industrial, asigură integritatea alimentelor care ar putea fi afectate cu ocazia ambalării și manipulării.

 1. Taranis

Taranis realizează sisteme de supraveghere aeriană a culturilor, ce folosesc inteligența artificială pentru identificarea localizată a zonelor afectate de dăunători, boli și a celor ce necesită fertilizare sau apă. Scopul acestora este să aducă precizie în agricultură, realizând astfel un management al resurselor la nivel de plantă.

 1. Bright Farms

Bright Farms crește și furnizează salată cultivată în sere hidroponice controlate computerizat. Astfel, aceștia au reușit atât să elimine complet nevoia de pesticide, fungicide sau erbicide, cât și să reducă cu 90%suprafața de teren acoperită și cu 80% cantitatea de apă necesară producerii.

 1. Apeel Sciences

Apeel Sciences a dezvoltat un strat protector care, odata aplicat pe suprafața fructelor și legumelor, crește durata de viața a acestora de până la 3 ori, fără utilizarea chimicalelor. Stratul comestibil, care este derivat din plante, creează o barieră ce încetinește procesul de oxidare și reduce pierderea apei prin evaporare.

 1. Vence

Vence oferă un sistem de management al cirezilor pentru fermierii de bovine. Astfel, prin purtarea unor device-uri IoT de mici dimensiuni bovinele au parte de propiul “FitBit”, ce oferă posiblitatea fermierului de a urmări îndeaproape starea de sănătate a fiecărui animal. Mai mult decât atât, sistemul poate fi utilizat pentru a crea „garduri virtuale”, statice sau dinamice, oferind astfel fermierului posibilitatea de a decide comportamentul de pășunat sau de a specifica ariile protejate.

 1. Kray Technologies

Kray Technologies a dezvoltat prima dronă complet autonomă pentru stropirea culturilor cu fertilizatori și pesticide. O astfel de dronă poate acoperi zilnic o suprafața de peste 450 de hectare, reducând considerabil costurile care ar fi fost necesare în mod obșinuit pentru combustibil și intervenția umană. 

 1. Earthsense

Earthsense a creat TerraSentia, un robot autonom capabil să colecteze informații despre caracteristicile și starea de sănătate a plantelor, folosind o combinație de senzori. Cu ajutorul TerraSentia, agricultorii au posibilitatea de a automatiza procesul de colectare a datelor privind trăsăturile plantelor, îmbunătățind totodată nu numai cantitatea și precizia acestor date, dar și rapiditatea colectării acestora. Astfel, pentru costuri mai mici, agricultorii pot beneficia de o mai bună calitate a viitoarelor culturi.

 1. Biome Makers

Biome Makers analizează microbiomul din sol prin tehnologii de secvențiere ADN, prelucrând informațiile pe baza unor algoritmi proprii de inteligență artificială. Astfel, aceștia oferă atât rapoarte privind riscurile îmbolnăvirii culturilor, cât și recomandări în ceea ce privește creșterea cantității și calității producției.

 1. FFRobotics

FFRobotics a dezvoltat un robot unic pentru recoltarea eficientă a fructelor, care, având capacitatea de a lucra atât ziua, cât și noaptea, poate înlocui 10 lucrători. Astfel, FFRobot poate culege fructe precum citrice, mere, pere, piersici și cireșe, utilizând algortimi avansați de prelucrare a imaginii, având totodată posibilitatea de a distinge daca fructele sunt bolnave, necoapte sau gata pentru cules.

 1. BioFiltro

Biofiltro oferă soluții pentru tratarea apelor uzate, folosind un sistem patentat ce utilizează râme și microbi în scopul de a elimina până la 99% din contaminanți în doar 4 ore. Astfel, apa poate fi imediat reutilizată în alte procese agricole. În plus, această tehnologie este benefică și mediului înconjurător, reducând emisiile de gaze cu efecte de seră cu până la 91%. 

Ai și tu o idee de startup AgTech?

Preînscrierile la prima etapa a incubatorului AgTech TM au început. Oriunde te-ai afla în România, dă frâu liber creativității și înscrie ideea ta. Prima etapă este participarea la Startup Weekend AgTech TM by Agroland.

1 răspuns la “Top 10 cele mai inovative startup-uri AgTech”

Dezvoltați ideea epurări apelor uzate (menajere) prin creșterea ZAMBILEI DE Nil și a încă a câtorva altor plante cu dezvoltare explozivă. La Pitești, era (sau nu mai există) un sistem de canale într-o piramidă cu pereții din sticlă. Prin curgerea lentă a apei uzate în canale, plantele epurau apa asimilând substanțele poluante. Se obțineau 3 tone de masă verde pe zi.
Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *